Oδός Σατωβριάνδου, δύο ώρες μετά

DSCF03171

Η μέρα δεν ξεκίνησε καλά. Ξυπνήσαμε με πολύ βροχή και λίγο πριν τις 12 κοιταζόμασταν ανήσυχοι. «Να το αναβάλλουμε;». Δεν περιμέναμε παραπάνω από πέντε λεπτά κα η βορχή είχε κόψει. Στις 12.30 ένας λαμπρός ήλιος έκανε την εμφάνισή του. Όλα θα πήγαιναν καλά.

Το ραντεβού είχε δοθεί στη γωνία Σατωβριάνδου και Σωκράτους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένεοι με την Αθήνα κάτω από την Ομόνοια ήταν ένα μικρό σοκ. Στο πεζοδρόμιο χρησιμοποιημένη σύριγγα, λίγο πιο κάτω μια γυναίκα έκανε τη φυσική της ανάγκη, δίπλα ακριβώς στο σημείο που είχαμε αποφασίσει να καθαρίσουμε, βάψουμε και φυτέψουμε (ανθεκτικές λεβάντες): τρεις «καραφλές» ζαρντινιέρες – υπαίθριοι κάδοι απορριμάτων. Μαζευτήκαμε εννιά atenistas και πιάσαμε δουλειά. Οι καταστηματάρχες, κάποιοι περαστικοί κοιτούσαν παραξενεμένοι. Απασιοδοξία στο φουλ: «Ελάτε σε μια εβδομάδα και δεν θα βρείτε τίποτα». Απτόητοι, συνεχίσαμε. Δύο ώρες μετά, το αποκαρδιωτικό τοπίο είχε μεταμορφωθεί. Στα τελειώματα κάποιοι μετανάστες ήρθαν και μας έδωσαν συγχαρητήρια, ένας μάλιστα άρχισε από μόνος του να καθαρίζει αφίσες από ταμπλώ.

Οι τρεις ζαρντινιέρες της οδού Σατωβριάνδου είναι η επιτομή αυτού που θέλουμε να κάνουμε στους atenistas. Μπορεί να ακούγεται «μικρό» και «περιορισμένης εμβέλειας» αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Και η αλήθεια είναι ότι μόλις ξεκινήσαμε.

DSCF02801

DSCF02841

DSCF03881

Advertisements

50 comments

 1. atenistasgroup

  Aγαπητοί φίλοι,

  Είναι συγκινητική η προσφορά σας, ακόμα και μια υπόγεια δυσαρέσκεια επειδή δεν ανακοινώνουμε έγκαιρα ή και καθόλου τις δράσεις μας έτσι ώστε να έρθετε μαζί μας και να βοηθήσετε. Δεν έχετε ιδέα πόσο χαρά μας δίνει κάτι τέτοιο. Ξέρουμε πολύ καλά πως αισθάνεστε, φτιάξαμε τους atenistas ακριβώς για τον ίδιο λόγο: δεν είχαμε που να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας γι’ αυτήν την πόλη.
  Απολογούμαστε, λοιπόν.
  Η ομάδα κάνει δράσεις εδώ και 16 ημέρες. Είναι δράσεις μικρής κλίμακας. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα ενδιαφέροντος δηλώνοντας διαθεσιμότητα για εθελοντική δράση πλησιάζει τους 1000 φίλους/φίλες. Αν κοινοποιούσαμε όλες τις δράσεις μας υπήρχε περίπτωση να μαζευτούμε 50 άτομα στην οδό Σατωβριάνδου και οι μισοί να μην είχαμε τι να κάνουμε. Δε ξέρουμε πόσο ωραίο θα ήταν αυτό.
  Δουλεύουμε για να μπορούμε σε λίγους μήνες από σήμερα να είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερες δράσεις κάθε εβδομάδα σε διαφορετικά σημεία της πόλης, κέντρο και προάστια. Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε, και σιγά σιγά θα γνωριστούμε. Το Σάββατο μπορούμε να συναντηθούμε στο Green Design Festival, θα ακολουθήσουν δράσεις και πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα που θα ανακοινώνονται άμεσα για να μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι. Ή όσοι, τουλάχιστον, θα θέλουν και θα μπορούν κάθε φορά.
  Είμαστε μόνο στην αρχή.

  • Αργυρώ

   πέρασα σήμερα από Σατωβριάνδου και χωρίς να θέλω νά φρενάρω ουδένα ενθουσιασμό, αυτά ό,τι είδα τα θεωρώ χειροτεχνίες νηπιαγωγίου. Αθηναίοι στην πράξη?…δύσκολα να τό δώ έτσι!!! Αισθητικά, από τήν κακογουστιά προτιμώ τήν εικόνα της εγκατάλειψης και τής παρακμής που δεν μου λειτουργεί κι ως βαλβίδα εκτόνωσης!

   • matina

    Μπράβω ατενίστας. Μαζί σας είμαι, ξεκινάμε από τα μικρά.

 2. Καταπληκτικό το project σας! και το ομορφότερο είναι ότι σίγουρα θα κάνατε τους ανθρώπους της περιοχής λιγότερο μίζερους και απαισιόδοξους και αυτό είναι πολύ σημαντικό!

 3. Dimitris

  Πολύ καλή η προσπάθεια! Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να κάνετε ένα follow up και να πάτε ξανά στο σημείο μετά από 1-2 εβδομάδες για να δούμε αν το έργο σας έχει υποστεί βανδαλισμούς

 4. Sikinos

  Συγχαρητήρια, χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες!!!
  Το πρόβλημα όμως δε βρίσκεται μόνο στο να αλλάξεις κάτι αλλά και στο πώς θα μπορέσεις να το διατηρήσεις- συντηρήσεις αλλά και να το βελτιώσεις! Ίσως να χρειαστούν και κάποιες ομάδες συντήρησης για αυτά που θα αλλάζουν!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: